Läroverket, Skövde
I nära samverkan med entreprenör, Skövde Kommun och verksamhet har vi arbetat med ombyggnation och renovering av det anrika Läroverket. Att ta hand om befintliga värden och samtidigt tillskapa nya har varit ledord när Läroverket omvandlats till ett gemensamt Campus för Kommunens vuxenutbildningar.
Beställare/Byggherre: Skövde kommun
Entreprenör: Brixly
Foto: Bert Leandersson och ABAKO
År: 2022-2024
Återfunna dörrar
Fina originaldörrar som återfunnits i källaren har restaurerats och återtagit sin plats.
Campusets sociala kärna
Den gamla uttjänta gymnastiksalen har förvandlats till ett gemensamt café, lunchrum och studieplatser. Det nya bjälklaget har gett plats för fler bokningsbara rum och ytor för självstudier. För att få ner ljus på det nedre planet har bjälklaget utförts som ett entresolplan.
Läsbar årsring
De tillkomna byggnadsdelarna har utförts i trä, i kontrast mot den gamla stenbyggnadens vitputsade ytor, och blir på så sätt en läsbar årsring. På andra håll i byggnaden, där mindre åtgärder gjorts, har strategin varit att ge nytt liv åt den ursprungliga karaktären.
Med mikroperforerad träpanel skapas en lugn studiemiljön med god akustik. Dörrarnas kontrastmarkering har hämtat inspiration från husets karaktäristiska stålräcken.
Ökad tillgänglighet
En ny hiss har med hög precision kilats in i byggnadens norra trapphus, vilket gjort att den fina aulan på översta planet, som även den är tänkt att användas som studieplatser av eleverna, har kunnat bli tillgänglig.
Förnyelse genom återbruk
Ett fokus i projektet har varit en ambition att återbruka byggnadsdelar såsom äldre armaturer och dörrpartier, som kunnat restaureras och ges nytt liv. Även t.ex. dragskåp har kunnat återbrukas från andra skolor.
Små och stora ingrepp
Ventilationssystemen har bytts ut, fönster och ytskikt har renoverats och förutom de större ingreppen har mindre verksamhets- och tillgänglighetsanpassningar gjorts.
Två hus från olika epoker
Projektet har omfattat två hus från olika epoker, båda goda representanter för sin tids skolbyggande och båda med säregna drag. Förutom den större huvudbyggnaden från tidigt 30-tal, har projektet även innefattat en fin och tidstypisk skolbyggnad från 60-talet. Olika epoker, olika kvalitéer att bevara.
Förädlad reception
Originaldörrarna, som hittades i skolans källare, har renoverats varsamt och återfinns nu i receptionen, där de tillsammans med nya armaturer skapar en stilig helhet. Den återbrukade receptionsdisken har målats om och tillgänglighetanpassats.