Så skapades en attraktiv studiemiljö
”Socialdesign” och industriell hållbarhet – en innovativ interiör som ger en motiverande studiemiljö.
Två år efter att Abako projekterade inredningen i Väg- och vattenhuset på Lunds tekniska högskola återvände inredningsarkitekterna för att se vardagen i de nya lokalerna.
Uppdragsansvariga inredningsarkitekten AnneMerete Sørensen reste tillsammans med Ulla Gustafsson, nyligen pensionerad från Abako, till Lund för att få se resultatet och höra hur LTH:s studenter och medarbetare upplever sin nya miljö i V-huset.
– De vi träffade var mycket positiva och verkar trivas väldigt bra. Studenterna är extra nöjda med sofforna i entrén som ger en extra studiemiljö där de möts över studiegränser. Kaféet har också blivit en uppskattad plats för studier. Och de mindre grupprummen är ett nytt och populärt tillskott. Personalen är nöjd med sitt personalpausrum där borden nu kan sättas ihop så att man kan socialisera på ett större plan, säger AnneMerete Sørensen.
Uppdraget var att projektera all lös inredning, inklusive specialritade möbler, till om- och tillbyggnaden av V-huset på Lunds tekniska högskola. Målet var att skapa ett helhetskoncept och en tydlig identitet för huset där väg- och vatteningenjörer utbildas.
Interiören skulle vara innovativ och möta moderna krav på en varierad och motiverande studiemiljö. I designen lades stor vikt vid funktion på olika sätt – exempelvis omsorgen för ergonomi, ljus- och ljudnivå.
– Vi skapade en berättande inredning, där färgpaletten har koppling till vatten och asfalt som knyter an till utbildningsinriktningarna i V-huset. Här finns också en industriell hållbarhet. Det ska vara funktionellt, hållbart och fint på det lite råa sättet, säger AnneMerete och forsätter:
– Det var roligt och spännande att nu få uppleva hur vardagen pågår i V-huset två år efter att vi släppte ritningarna. Det var kul att se inredningsdetaljerna på plats. Som exempelvis de runda vita biblioteksdiskarna i platt stål med vertikala kopparrör som döljer el från taket. Dessa är exempel på innovativ ”socialdesign”. Den runda formen handlar om att det inte finns ”vi” och ”de”, utan ett ”vi”, vi tillsammans. Här finns det rena mötet mellan materialen. Formen är mönstret.