Hållbart i massivträ mellan alptopparna

Hållbart i massivträ mellan alptopparna

Stora och attraktiva byggnader i massivträ. Kontorshus med naturlig ventilation. Hållbarhet, närproducerat, lokala samarbeten.

– Man blev upprymd. Det var en fantastisk resa. Det finns mycket att lära av Österrike, säger kontorschefen Nils Korth efter Abakos studieresa till Vorarlberg.

 

38 Abakomedarbetare reste i förra veckan till Vorarlberg, en liten bergig provins i västligaste Österrike.

I de små orterna bland Alperna har det vuxit fram en säregen arkitektur. Arkitekterna har satsat mycket på material som är producerat i regionen. Ofta handlar det som massivträarkitektur.

– Arkitekterna där har ett större helhetsansvar än i Sverige, även under byggprocessen. De har en funktion som projektledare och har nära samarbete och dialog med både byggare och materialproducenter som till exempel det lokala sågverket, berättar Nils Korth.

Resultatet blir funktionella och hållbara byggnader med en attraktiv arkitektur. Kostnadseffektivitet står också i centrum.

– Vi blev förvånade när vi fick veta byggkostnaderna. De har inte skjutit höjden och ändå är resultatet så bra.

                                                                         Feuerwehr- und kulturhaus-01

 

”Som ett gigantiskt legobygge”

Under två och en halv dag i Vorarlberg fick Abakos personal se många goda exempel på byggnader i massivträ. Förskolor, flerbostadshus och kulturhus präglade av stora ytor i naturliga material, rymd, ljus och funktionalitet.

I Dornbirn finns Österrikes högsta hus i massivträ. ”Life Cycle Tower” är ett åtta våningar högt resultat av ett hållbarhetsprojekt. Under sin bygg- och livstid producerar den här byggnaden (enligt arkitekten) mindre än en tiondel så mycket koldioxid som ett motsvarande höghus byggt på konventionellt vis.

– Tack vare prefabricerade moduler av hög kvalitet kunde huset resas väldigt snabbt. När grunden var lagd drog de upp åtta våningar på åtta dagar. Det är som ett gigantiskt legobygge, men byggnaden är jättefin och har inte alls karaktären av att vara billig och snabbt ihopsatt, berättar Nils Korth.

 

”Huset andas naturligt”

I den lilla staden Lustenau tittade de på ett nytt och innovativt kontorshus i sex våningar. Här skapas ett bra inomhusklimat, utan mekanisk ventilation, utan luftkonditionering och med minimal uppvärmning. När koldioxidhalten når en viss nivå öppnas automatiskt små vädringsfönster. Efter varma dagar vädras det in sval luft under nätterna. De extra tjocka tegelväggarna lagrar mycket energi. De djupa fönsternischerna minimerar solinstrålning under sommarmånaderna. Alla fasadytor kan både ta upp och avge fukt.

– Huset andas och ventileras på ett naturligt sätt och systemet är enormt energibesparande. Detta är ett unikt koncept och arkitektkontoret Baumschlager Eberle drev projektet själv, säger Nils Korth och fortsätter:

– Det skulle vara spännande att försöka göra något liknande i Sverige. Den största utmaningen är nog att hitta acceptansen hos beställare och byggföretag. Vi måste nog i så fall ta lite risker som arkitekter och själva gå i bräschen för en sådan satsning.

 

P1110051     House2226-06     2426 Passivhus4

 

 

 

 

 

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hör av dig till någon av våra kontaktpersoner eller ring 031-85 67 00.

Om ABAKO Projekt Hitta en medarbetare